17 Ocak 2014 Cuma

Zerafetin adı inci kolye

İstiridye inci, istiridye cinsi bir takım kabuklu bulunan deniz hayvanının içinde olan sedef renginde parlaklığında bulunan küçük bilye büyüklüğünde tanecikleri inci isimi verilmektedir. Bu inciler insanoğlunu 2000 seneden uzun müddettir büyülenmiş güzelliğine hayran olduğu bu değerli eşya, oluşumu bir o kadarda büyüleyicidir. 
Başka bir deyişle istiridye kendisine düşman telakki ettiği kum taneleri, parazitleri veya yapay sedef parçası girince kendisini savunmak emeliyle sedef renginde bir madde salgılar, bu madde peş peşe tabakalar oluşturarak yuvarlak bir şekilde olan inci oluşur. Bu gücenin oluşması birkaç yıl sürmektedir. Natürel incilerin yanında piyasada satılan, üretilen natürel incilere yakın bulunan kültür incileri de bulunmaktadır. Bu kültür incileri, natürel incilerin olmasında kullanılan ikazcı ve katalizör özelliği taşıyan bir madde kullanılmaktadır.
2000 seneden veya daha ziyade insanları büyüleyen inciler, insanlar içinde yalnızca bir inci kolye ve ya süs eşyası olarak değil güç ve kudret in bir sembolü olarak da kullanılmış. Hem de bir takım milletler toplumlarda sözgelimi Hindistan'da asırlar önce yapılmış incilerle süslenmiş bir sanat yapıtı, Japonya'da inciler, incilerle yazılmış bir el yazması ve Afrika'da bir takım kabilelerde erkekleri boyutlarına taktığı güç ve kudret gösteren bir sembol olarak kullanılmıştır. Daha da tarihi sürece baktığımızda inci taneleri kadınlar için bir süs ve süs eşyası olarak, onları büyülediği gibi erkekleri de büyülenmiş, onlarda süs eşyası güç ve kudreti gösteren bir sembol olarak kullanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder