17 Ocak 2014 Cuma

İnci Kolye bayanların vazgeçilmezlerinden oldu

İnciler, deniz içinde bulunan istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları içinden çıkan küçük taneli çok değerli olan insanların çoklukla süs eşyası olarak kullanılan değerli bir eşyadır. Bu taneler sedef renginde olarak yuvarlak çok değerli sert taş biçimindedir. Deniz içinde bulunan bu istiridye kabuklu hayvan kendine düşman olarak gördüğü kum tanelerini veya parazit olarak gördüğüşeyleri içine alarak sadem siz sedef rengine benzeyen bir madde salgılayarak kendini savunma altına almaya çalışır. Bu maddeyi salgıladıkça, tabaka tabaka üstüne gerek inci tanesi alana gelir. Bir gücenin oluşması en az birkaç sene sürmektedir.
İnci kolye aksesuar olarak bayanların vazgeçilmezleri arasındadır. Denizden çıkarılan bu küçük taneler şekil olarak küçük yuvarlak sedef renginde sert ve yüksek değerli tanelerdir. İstiridyenin içinde olan bu değerli süs eşyasının oluşumu bu hayvan içine kum tanesi veya bir parazit veyahut yapay olarak bir sedef parçası girince, bu da kendini savunmak emeliyle sedef renkte bir madde salgılar ve tabaka tabaka üstüne konuşarak inci dediğimiz ziynet eşyası alana gelir. 
Üç çeşit inci bulunmaktadır. Bunlardan biri tabii ortamında denizin içinde oluşan doğal incilerdir. İkinci olarak da doğal incilere çok yakın lakin insanların denizden ele geçirilen kültür ortamında yetiştirilen kültürincileridir. Ve piyasada bulunan taklit olarak yapılan incilerdir. Doğalinciler yukarıda gibidir kültür incileri ise şöyle üretilir.
Midyelerde ise bu hayvanı gelişimi olgunlaşması 3 yıla kadar sürdüğü için beklenir. Daha sonra gücenin oluşması için ikazcı katalizör bir madde bırakılır. Bu ikazcının bırakılmasından sonra gücenin oluşma müddeti bir üç sene kadar daha sürebilir. Bunlardan ancak inci oluşabilmesi için canlı kalan sayısı yüzde 50 oranındadır. İnci üreticileri, için ise bu yüzde 50’nin içinden ancak yüzde beşi en iyi mücevher olma özelliği taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder